• 17e eeuwse kaarsenkroon - Kasteel Heeswijk

  17e eeuwse kaarsenkroon

 • Andre Schaller - Paleis van Justitie Den Haag

  Andre Schaller

 • Dekselpot - particuliere collectie

  Dekselpot

 • Eisenloeffel klok - Stedelijk Museum Amsterdam

  Eisenloeffel klok

 • Empire Kandelabers - Particuliere collectie

  Empire Kandelabers

 • Icoon - Russisch Orthodoxe Kerk

  Russisch Icoon

 • Koorhek - Nieuwe Kerk Amsterdam

  Koorhek

 • Maskerade Harnas - Universiteit Leiden

  Maskerade Harnas

 • Miniatuur zilver- Honig Breethuis

  Miniatuur zilver

 • Monstrans - Stadhuismuseum Zierikzee

  Monstrans

 • Penning - Stadhuismuseum Zierikzee

  Penning

 • Schandsteen - Stadhuismuseum Zierikzee

  Schandsteen

 • Tellurium - Museum Elburg

  Tellurium

 • Torakroon - Joods Historisch Museum

  Torakroon

 • Toron Haan - Stadhuis Museum Zierikzee

  Toron Haan

 • Zilveren Bekers - Catharijne Convent

  Zilveren Bekers

 • Zilveren Kandelaars -Booijmans Van Beuningen

  Zilveren Kandelaars

conservering en restauratie van edele en onedele metalen voorwerpen

metaal reataurateur

 

PER 1 APRIL 2019 zijn wij verhuisd naar Weesp

 

NIEUWE ADRES: Verlengd Buitenveer 13 - Loods 2 - 1381NB Weesp

 

Metalen voorwerpen zijn, ondanks hun solide uiterlijk, ook onderhevig aan verval.

Michiel poetst kl

Gelukkig kan door een deskundige behandeling de tand des tijds worden stil gezet en (deels) worden teruggedraaid. Hierbij staat het behoud van de authenticiteit van het voorwerp voorop.

 

De ingrepen die plaatsvinden zijn, zover mogelijk, reversibel en worden gedocumenteerd in een behandelingsverslag. De voorwerpen die behandeld kunnen worden, zijn zo divers als de verschillende metalen waaruit ze gemaakt zijn: van sieraad tot bronzen beeld, van Torah-kroon tot ijzeren turfbak.

 

Michiel Langenveld

Kortom alle metalen objecten, van kunst tot archeologisch. U kunt ook terecht voor advies op het gebied van preventieve conservering, conditiecontroles van losse voorwerpen en collecties, etc. Bij samengestelde objecten wordt samengewerkt met gediplomeerde restauratoren uit andere disciplines.

 

Michiel Langeveld werkt sinds 2001 als zelfstandig gevestigd metaalrestaurator. 

Na een onvoltooide studie chemische technologie,heeft hij 2001 de opleiding tot metaalrestaurator afgerond aan het ICN (Instituut Collectie Nederland) in Amsterdam.

Tijdens de opleiding liep hij stage aan het Museum of London en verdiepte zijn vakkennis op het gebied van archeologische metaalrestauratie bij Restauro, de werkplaats van Jo Kempkens en Ton Lupak.

 

Een belangrijke reden waarom het restauratie vak zo`n aantrekkingskracht uitoefende was het feit dat hierbij het “denken met het hoofd” gecombineerd wordt met “werken met de handen”.

Hij heeft een restauratie atelier in Weesp waar gewerkt wordt aan een scala van metalen objecten. Van juweel tot buitenbeeld, van kroonluchter tot harnas.

 

Opdrachtgevers zijn musea, verzekeringsmaatschappijen, religieuze instellingen, overheden, particulieren, veilinghuizen en handelaren.

 

Torakroon - Joods Historisch MuseumIn de periode van 2001-2014 was  Michiel een dag per week  te vinden in Paleis het Loo te Apeldoorn. Daarnaast  wekte hij in het verleden ook parttime voor het universiteitsmuseum Utrecht en het Legermuseum te Delft. Sinds 2005 maakt Michiel deel uit van de collectiewacht Gelderland. Hij werkt regelmatig buiten de deur voor het behandelen van objecten op locatie, het inventariseren van de conditie van collecties en het geven van advies op het gebied van conservering en behoud en beheer van metaal collecties.

 

Als docent geeft hij regelmatig trainingen aan museummedewerkers en vrijwilligers in bijvoorbeeld het poetsen en onderhouden van koper en zilver. Incidenteel houdt hij lezingen over zijn vak of doceert hij aan de restauratie opleiding van de Universiteit van Amsterdam.

 

Het atelier van ruim 350m2 deelt hij met houtrestaurator Arjen Eissens, metaalrestauratoren Julia Leunge & Ingeborg Kroon  en glas-, keramiek- en natuursteen restaurator Nicolas Verhulst.

 

Door nauwe contacten met een externe schilderijenrestaurator, glas- & ceramiekrestaurator en restauratoren in andere disciplines kunnen ook gecombineerde objecten en collecties gemakkelijk op een locatie behandeld worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

icom logo logo RR Logo Collectiewacht  logo RN